Orthodox Celts
Dom omladine Beograda
17. mart 2010.

18. mart 2010.

 
 
 
  Pravoslavni Kelti predvođeni Acom Seltikom, večeras su po 18. put održali koncert u čast irskog zaštitnika i sveca, St. Patricka.

Organizator koncerta Beogradska kulturna mreža imala je jakog sponzora u čuvenom Guiness-u pa je svaki posetilac dobio majicu Orthodox Celtsa a neki i velike šešire sa reklamom za Guiness pivo.

Atmosfera je bila pozitivno naelektrisana, sala Amerikana prepuna poklonika muzike Kelta. Uvodni instrumental odmah je raspalio navijački nastrojenu publiku, koja je proključala kada se na bini pojavilo šest muzičara koji čine Orthodox Celts, predvođeni pevačem Acom Seltikom.
Grupa je krenula žestoko od prve pesme, izvevši na samom početku jedan od svojih najvećih hitova "Green Roses", a nastavila sa "Wearing of the Green", "Irish Rover" i "1,2,5". Kombinujući obrade, originale i instrumentale Orthodoxi su držali oduševljenu publiku u svojim rukama, koja je pevala sve vreme sa bendom.
 
Sve je bilo u zelenom - majice, šalovi, kape, ofarbana lica pojedinaca, transparenti, zastave. Zelena je bila i bina, a počeli su i članovi grupe da zelene – ne od boje već od nedovoljne ventilacije koja je dovela do izuzetnog napora pri sviranju dvoipočasovnog koncerta.
Ređale su se "Rocky Road to Dublin", nova pesma "King of the Hill" i "Whiskey, Whiskey".
Neočekivani gost bila je Ana Sofrenović koja je otpevala čuvenu pesmu "Danny Boy". Njeno izvođenje ove balade publika je propratila ovacijama.



Nastavak je prošao u izvođenju pesama "Sarah" i "Queen of the Game" kao i mnogobrojnim instrumentalima i medleyima. Instrumental koji je prethodio pesmi "Dirty Old Town" bio je veoma žestok, rokerski nastrojen. Tu se pokazalo da grupi nije stran ni tvrđi zvuk i da joj poprilično leži.



Obradama pesama grupe The Pogues kao i čuvenih "Fly Away" i "The Fucking Drinking Song" bend je završio oficijelni deo nastupa, a posle još dva bisa i nastup za večeras. Oznojena mladež, pojedini sredovečni posetioci i poneki kilt iz publike polako su se razišli do sledećeg koncerta, do sledećeg Dana Svetog Patrika.


Fotografije sa koncerta


tekst - Slobodan VlaketiĆ
Fotografije- nebojŠa miĆkoviĆ

 
 

koncerti


Ana Popović
Dom omladine Beograda
14.03.10.




Vlada Divljan i
neVladina organizacija

Dom Sindikata, Beograd
08.03.10.




Spandau Ballet
Beogradska Arena
26.02.10.




Miško Plavi
Dom omladine Beograda
21.02.10.




Paul Young
Sava centar
17.02.10.




Ajs Nigrutin
Dom omladine Beograda
14.02.10.




AIR
Beogradska Arena
10.02.10.




Bajaga i Instruktori
Sava centar
29.12.09.